Priprava za tisk

Sprejem in pregled že pripravljenih datotek za tisk, je zelo pomembno opravilo v naši tiskarni.
Zato vam pri nas svetujemo kako ustrezno popraviti oz. pripraviti datoteke za tisk, s tem se izognemo naknadnim težavam in zapletom.

Poznamo različne vrste tiska (offset tisk, digitalni tisk, sito tisk, flexo tisk, tampo tisk, vezenje,…) vsak tip tiska ima svoje zakonitosti

Tako je za sitotisk, tampotisk in vezenje najprimernejša vektorska grafika, medtem ko pri barvnem offset tisku ali digitalnem tisku le ta nima tolikšnega pomena

Prejete odprte datoteke so lahko izdelane v različnih programih: Corel Draw, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe Photoshop. V primeru, da boste pošiljali odprte datoteke, prosimo da fonte pretvorite v krivulje ter izklopite ICC profile.

Svetujemo vam, da je za tisk najbolj primeren zapis PDF X3, v barvnem načinu: CMYK ali pantone, s pravilno pripetimi fonti (embedd), in kvaliteto slikovnih elementov vsaj 300 dpi. Vsekakor ne pozabite da je za tisk v živi rob, potrebno vklopiti dodatek 3mm na vsaki strani. Vključite tudi križce (crop marks).

Prejete datoteke pripravimo za tisk tako, da razporedimo elemente na tiskovno formo, zato uporabljamo tehnologijo CTP (computer to plate), kjer se izognemo uporabi filma, kar nam omogoča višjo kakovost ter hitrost.

datoteke-za-tisk